Workshop

Equality op de arbeidsmarkt

Momenteel is er een berg aan openstaande vacatures die niet gevuld geraken. Alhoewel er een grote groep werkzoekenden zijn die gedreven zijn om te werken, maar toch geen toegang vinden op de arbeidsmarkt. Waar zit het probleem? Bij onze uitzendkrachten. 

Drie jaar lang zocht mijn broer voor een job. Hij was hoogbegaafd, hij studeerde even als Burgerlijk ingenieur maar had zijn studie uiteindelijk stopgezet. Hij had enorm veel competenties, had via Syntra ook een getuigschrift ontvangen als data- analyst, maar kon alsnog geen werk vinden. Ten eerste: zijn naam was Mohamed en tenslotte was hij een schoolverlater. Een vooroordeel wordt al snel gemaakt.

Tijdens die jaren probeerde ik hem te helpen met zijn sollicitatiebrieven, tot we op een punt kwamen waarin hij zei: “Wat is het nut, ze nemen mij toch niet aan.” Hij had de hoop opgegeven en kwam terecht in een depressie omdat hij zijn plaats niet kon vinden in de maatschappij. Dit was voor mij de druppel!

Ik nam het heft in eigen hand en richtte mijn eigen recruitering- en selectiebureau op, Bloomjobs. In een maand tijd kreeg mijn broer een vast contract als Data Analyst. Hij had de competenties, het enige wat hij nodig had was iemand die hem een kans wilde geven. Er zijn nog vele mensen die momenteel in hetzelfde schuitje zitten. 

Ik vraag me tot op de dag van vandaag af nog steeds af waarom geen enkele recruiter mijn broer kon helpen. Het is zeer duidelijk dat er nog steeds sprake is van racisme en discriminatie. Daarnaast wordt er momenteel ook te veel gefocust op een diploma. Terwijl veel mensen die geen diploma hebben wel de juiste competenties hebben om bepaalde jobs uit te kunnen voeren. 

Recruiters moeten meer “out of the box” denken. Hierdoor is er dan de mogelijkheid om een groot aantal vacatures op te vullen en om bovendien een groot aantal mensen te helpen aan werk. 

Maar we vinden ze niet.

Met de juiste handelingen zal je genoeg mensen vinden met de juiste competenties voor jouw bedrijf. Naast onze grote database aan mogelijke werknemers, hebben we ook een blueprint opgesteld waarin jij de juiste mensen kunt recruiten. Boek hier jouw workshop