Mijn verhaal

Hallo,

Fijn dat je hier beland bent.

Ik ben Zelfa Madhloum.
Geëngageerd onderneemster.
Gedreven columniste.
Geduldige mama.

Welkom op mijn pagina!

Hier geef ik je met plezier een sneak peek van mijn leven.

Nog voor ikzelf het levenslicht zag, emigreerde mijn Irakese ondernemersfamilie naar België. Hun doorslaggevende drijfveer? De wens om ons allen een betere toekomst te schenken. Zo werd ik – samen met mijn drie zussen en een broer – geboren in een ambitieus nest met hardwerkende ouders en één cruciale overtuiging die ik met de paplepel mee binnenkreeg: werken en geld verdienen is waardevol in se.

Dus op mijn 15de begon ik eraan: als bijverdienste in een rusthuis bij ons in de buurt, met een shift die voor dag en dauw begon. Ik herinner het mij alsof het gisteren was, die eerste zuurverdiende centjes op mijn rekening. Het gaf me waarde. Het gaf me zin voor verantwoordelijkheid. Het gaf me een gevoel van trots.

En het bevestigde wat mijn vader elk van zijn dochters van kleins af aan meegaf, door ons te stimuleren om zelfstandig, leergierig, hardwerkend en zelfredzaam te zijn: werken is vrijheid. Het is het pad effenen naar meer onafhankelijkheid en naar een vrijer leven, met meer keuzemogelijkheden.

Van jongs af aan dus heb ik geleerd de waarde van werk en ondernemerschap in te zien. En wat mijn eerste bijverdienste mij toen – al die jaren geleden – gaf, geeft werken mij nu nog steeds. Want de groep mensen met een onmiskenbare drijfveer om – dag in, dag uit – te gaan werken en zo vooruit te gaan in het leven, daar hoor ik bij.

Ik studeerde journalistiek en marketing, en begon mijn carrière als freelance journaliste voor verschillende mediahuizen. Vervolgens ging ik aan de slag als marketing consultant.

Maar als kind uit vierde generatie ondernemers bleef het ondernemerschapsbloed willens-nillens door mijn aderen stromen, en bleef het kriebelen om ook zélf te ondernemen. En dus waagde ik in 2017 de sprong door mijn eerste bedrijf op te starten: een trading bedrijf met als missie om Belgische voedingsproducten wereldwijd op de kaart te zetten.

Als er één ding was wat die eerste werk- en ondernemerservaringen mij brachten, dan was het wel dat ik nog meer dan ervoor ging beseffen hoe belangrijk het is om te kunnen werken. Werken geeft het leven meer betekenis. Het helpt ons om vooruit te gaan in ons leven – op meer dan één vlak. Het geeft het gevoel een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Je maakt er onderdeel van uit. Je hoort erbij. Je bouwt mee aan de wereld van morgen.

En zo begon het mij op te vallen op dat er eigenlijk best veel mensen zijn die struggelen op dit vlak – voor wie het écht moeilijk blijkt om voet aan wal te krijgen op de arbeidsmarkt, met als gevolg dat hen dat waardevolle gevoel gewoon wordt ontzegd. Het begon met mijn jongere broer – hij was de eerste die ik vanuit zusterliefde een duwtje in de rug gaf en aan werk hielp. Na hem kwamen vrienden. Kennissen. Vreemden die via-via mijn pad kruisten. Op vrijwillige basis hielp ik, waar ik kon, iedereen die dat wou aan werk. Al gauw kende het functioneren van de arbeidsmarkt geen geheimen meer voor me, en de grote problematiek die er zich op voordoet werd mij duidelijker en duidelijker.

En dus besloot ik het heft in eigen handen te nemen, en richtte ik in 2022 mijn tweede bedrijf op: Bloom Jobs – een rekruterings- en selectiekantoor gespecialiseerd in werk voor gemotiveerde en getalenteerde mensen die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt.

Nog geen seconde heb ik aan die stap getwijfeld!

Onze Bloom Jobs diensten zorgen er namelijk niet alleen voor dat openstaande vacatures succesvol ingevuld worden – ze zorgen er tegelijkertijd voor dat gemotiveerde en getalenteerde mensen die struggelen toch aan het werk kunnen. En dat op zich zorgt dan weer voor een upward spiral: het geeft hen de kans om een mooi leven uit te bouwen voor zichzelf en voor hen die hen dierbaar zijn, om te genieten van het onvervangbare gevoel dat mogen en kunnen werken ieder van ons geeft, én het maakt daarbovenop die wereld van morgen net dat tikkeltje beter voor ons allemaal.

Je leest het: ik ben gepassioneerd overtuigd van de waarde die in werken schuilgaat. Maar dat neemt niet weg dat ik er nog een even belangrijke levensovertuiging op na houd: “Work hard. Play hard.” 😊

En dus spendeer ik mijn vrije tijd graag op het voetbalveld, want voetbal is mijn favoriete spel! In het weekend ben ik scheidsrechter – absoluut niet de gemakkelijkste job, maar zeker wél een verrijking voor mij. Daarnaast vind je mij ook vaak in de keuken terug, waar ik dan weer graag met ingrediënten en kruiden speel. En, last but not least, is er natuurlijk nog mijn gezin – mijn lieve man en twee schatten van kinderen – waar ik ook zoveel mogelijk tijd voor vrij probeer te maken.

Wat denk je na het lezen van deze sneak peek?

Roept het een specifieke vraag in je op?

Of wil je gewoon graag eens samen ideeën uitwisselen?

Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen – ik sta je maar al te graag te woord!

Let's connect!
© Nadia El Makhfi

Mijn Bloomjobs missie

Waarom ik elke ochtend sta te popelen om aan mijn Bloom Jobs-dag te beginnen?

Omdat ik gepassioneerd ben door mijn missie om gemotiveerde en getalenteerde mensen die minder vlot toegang vinden tot de arbeidsmarkt, toch aan werk te helpen!

Je las het hierboven al, in Mijn Verhaal: als kind uit vierde generatie ondernemers werd ik maatschappelijk geëngageerd opgevoed met de waarde dat het de normaalste zaak van de wereld is om ons in te zetten voor anderen en voor een betere toekomst voor ons allen.

En voor mij betekent die betere toekomst een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen krijgt:

  • Gelijke kansen om te kunnen en mogen werken.
  • Gelijke kansen om die vrijheid die met werken gepaard gaat, te kunnen en mogen ervaren.
  • Gelijke kansen om iets op te kunnen en mogen bouwen.
  • Gelijke kansen om vooruit te kunnen en mogen gaan in het leven.
  • Gelijke kansen om deel uit te kunnen en mogen maken van onze maatschappij.

Het begon echter al van jongs af aan tot mij door te dringen dat niet iedereen het privilege kreeg om te kunnen en mogen werken – dat die gelijke kansen soms ver te zoeken waren.

Zo vaak ontmoette ik doorheen mijn leven getalenteerde en intelligente mensen die ondanks hun competenties geen toegang kregen tot de arbeidsmarkt. Mensen die zo hun best deden om werk te vinden, en toch niet dezelfde kans kregen – om welke reden dan ook: hun educatieve achtergrond, hun etnische achtergrond, hun familiale achtergrond, hun linguïstische achtergrond, hun religieuze achtergrond, … you name it!

Naarmate de jaren vorderden, en het aantal verhalen uit mijn directe en minder directe omgeving zich opstapelden, werd het mij duidelijker en duidelijker dat de meeste recruiters zich vast blijven houden aan rigide processen en voorbijgestreefde tick-the-boxes. En dat terwijl er een heuse berg openstaande vacatures gewoon ligt te wachten om ingevuld te raken. Die realisatie frustreerde mij enorm!

Nu, er wordt weleens beweerd dat als je op maatschappelijke “ruimte voor verbetering” stuit – verbetering waarvan het je frustreert dat die er maar niet komt – dat een uitnodiging is voor jou om exact dààr jouw missie van te maken.

Zo geschiedde het in elk geval voor mij.

Want zo geschiedde Bloomjobs!

Bij Bloomjobs geloven we dat op ieder potje een dekseltje past, en dat iedereen met motivatie en talent een kans verdient om volwaardig te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. Ongeacht hun educatieve achtergrond, hun etnische achtergrond, hun familiale achtergrond, hun linguïstische achtergrond, hun religieuze achtergrond, … you name it!